שומרים טהרה: היכן יש מקוואות בחיפה?

המקווה הוא חלק חשוב מהזהות והתרבות היהודית. זהו מקור מים טבעי ממי גשמים שנאספו, שאליו יהודים יכולים ללכת כדי לנקות את עצמם מבחינה רוחנית וגופנית, ולהתחבר מחדש למורשת היהודית שלהם. טהרת המשפחה היא חלק חשוב מהחיים היהודיים מכיוון שהיא עוזרת ליצור בסיס חזק ובריא לנישואין ולמשפחה. כאשר בני זוג מקיימים את מצוות טהרת המשפחה, הם מפגינים כבוד ואהבה זה לזה. הם גם יוצרים מרחב קדוש במערכת היחסים שלהם לאינטימיות ופוריות. מה היתרונות של המצווה, מהו תהליך הטבילה וגם איפה אפשר למצוא מקוואות בחיפה – במאמר הבא.

מה זה מקווה?

מקווה הוא בריכת מים עמוקה מספיק כדי שאדם יוכל לטבול לגמרי. המים במקווה חייבים להיות מי מעיינות טבעיים או מי גשמים שנאספו בצורה מיוחדת. מקוואות ממוקמים בדרך כלל בבתי כנסת או מרכזים קהילתיים, והם מפוקחים על ידי רב או בלנית. המקוואות היום הם מקומות מאד מטופחים ומושקעים, המספקים לטובלים בהם גם חדרי התארגנות מפוארים, מקלחות וכל הציוד הקוסמטי שצריך כדי להתנקות ולהיטהר. בריכת המקווה עצמה מחוממת כדי שהטבילה בה תהיה נעימה ומרגיעה.

מדוע מקיימים יהודים את מצוות טהרת המשפחה?

מצוות טהרת המשפחה היא מצווה המורכבת מסדרת הלכות שהאישה מצווה להן ונועדו לשמר ולטפח את היחסים בין בעל ואישה. ההלכות האלו מבוססות על האמונה שגוף האדם הוא קדוש, וכי יש להתייחס ליחסים מיניים בכבוד ובקדושה. במצוות טהרת המשפחה בני הזוג נמנעים מיחסי מין ויש כאלו שנמנעים מכל מגע בכלל, עד לרגע הטבילה המגיע כ-12 ימים אחרי הוסת של האישה. תקופת ההמתנה וההימנעות הזו נקראת תקופת הנידה והיא מאפשרת לבני הזוג להתגעגע זה לזה ולצפות לרגע האיחוד כמו זוג צעיר כל חודש מחדש.

מקוואות בישראל

מצוות הטבילה בקרב נשים יהודיות נחשבת החשובה מכל מצוות היהדות ולכן היא נפוצה ומתקיימת גם בקרב נשים דתיות וגם מסורתיות. ברחבי ישראל פזורים מקוואות רבים בהתאם לכמות האוכלוסייה. במקוואות עירוניות שמספר המבקרות בה גדול, המקווה פתוח בלי צורך בתיאום מראש לצורך טבילת מצווה בכל ערב בשבוע. במקומות קטנים יותר המקווה סגור כל השבוע אלא אם אישה תיאמה עם הבלנית וקבעה לעצמה מועד טבילה אישי. בעיר גדולה כמו חיפה, יש 10 מקוואות בכל שכונות העיר – אחוזה, עין הים, מרכז הכרמל, קריית אליהו, קריית חיים, חסדי טהרה, קריית שמואל, מרכז הדר, נווה שאנן ונווה דוד, על מנת שנשים יוכלו להגיע לטבול בכל יום בשבוע כולל שישי ושבת מבלי להיות תלויות ברכב.

 

יתרונות הטבילה במקווה

  • ניקוי פיזי ומנטלי: לפני הטבילה במקווה נדרשת האישה לנקות את עצמה מכף רגל ועד ראש, להסיר לק ישן, להסיר תכשיטים, לצחצח שיניים ועוד. זוהי היא דרך לנקות את הגוף והנפש מכל הלכלוך והמתחים שנצברו במהלך הוסת – מצווה שהייתה הכרחית במיוחד בתקופות שלא היו מים זורמים בבתים ונשים לא היו מתקלחות מידי יום. מצוות טהרת המשפחה הייתה מצווה שסיעה להן להקפיד על היגיינה וניקיון הגוף ולשמור על בריאותן. מבחינה מנטלית, הטבילה במקווה יכולה להיות דרך להיפטר ממחשבות שליליות ומתח ודרך רוחנית לשמירה על בריאות נפשית מבלי לקחת תרופות ותוספים.
  • חיזוק הקשר עם הקב"ה: הטבילה במקווה היא מצווה יהודית חשובה המסמלת את הקשר של האישה עם הקב"ה. הטבילה במקווה היא דרך להביע את האמונה של האישה בקב"ה ולהודות לו על החסד שהוא עושה איתה. ביהדות מאמינים כי השעה שהאישה טובלת במקווה היא שעת חסד גדולה בה היא יכולה להודות לקב"ה על כל הטוב שהוא עושה איתה וגם לבקש ממנו בקשות ולהרבות בתפילות עבורה ועבור כל בני המשפחה שלה..
  • חיזוק הקשר עם הבעל: מצוות טהרת המשפחה מחייבת זוג נשוי להימנע ממגע האחד עם השני במשך 5 ימי הוסת ועוד 7 ימים נוספים אחריו. המצווה הזו מסייעת לזוגות נשואים ליצור כל חודש מחדש את הגעגוע האחד לשני ואת התשוקה שעשויה להישחק בחיי נישואין. בעזרת ההמתנה הארוכה והטבילה במקווה הזוג הנשוי חוזר זה לזרועות זה מתוך רצון אמיתי וגעגוע להתחיל מחדש את הקשר האינטימי .

איך מתכוננים לטבילה במקווה

לפני הטבילה במקווה חשוב להתקלח ולהסיר את כל האיפור והתכשיטים. האישה צריכה לנקות את עצמה מכל דבר הנחשב "חוצץ" בינה לבין המים, כלומר כל דבר שאינו הגוף הנקי שלה. תכשיטים, איפור, לק, תוספות שיער, עדשות מגע וכולי – את כל אלה האישה צריכה להסיר לפני הטבילה. בנוסף האישה צריכה להתקלח באופן יסודי, לחפוף את שערה ולצחצח את שיניה ולהיות נקיה מכל פיסה של לכלוך. לפני הכניסה למקווה האישה נוטלת את הידיים שלה ומברכת על הטבילה. כל טבילה במקווה של אישה נשואה צריך להיות בפיקוח של בלנית משגיחה. הבלנית מקבלת את פניה של האישה בכניסה למקווה, מקצה לה חדר התארגנות וממתינה לקריאתה כשהיא מוכנה. בזמן הטבילה עצמה הבלנית בעומדת מעל בריכת המקווה ומוודאה שכל גופה של האישה והשיער שלה שקועים לחלוטין במים על מנת שכל טבילה תיחשב כשרה ותיספר במצווה. נהוג לטבול 3 פעמים עבור נשים ממוצא אשכנזי ו-7 פעמים עבור נשים ממוצא ספרדי.

לסיכום

המקווה הוא בריכת מים מקודשים מהטבע שיש בהם כוחות רוחניים לטיהור, ריפוי והתחדשות. למקווה יש תפקיד חשוב בדת היהודית והוא חלק ממצוות טהרת המשפחה שכל זוג נשוי מחויב אליה. המטרה של מצווה זו היא להגן על האישות, האינטימיות והקדושה של הנישואין. מצוות הנידה גם נועדה להגן על האישה – הוסת היא תקופה שבה האישה רגישה יותר לזיהומים, והאיסור על יחסי מין במהלך תקופה זו הוא דרך להגן על בריאותה. היתרונות של המצווה עשויים להיראות לא ברורים למתבונן מבחוץ, אך נשים יהודיות לאורך כל השנים מספרות מעדות ראשונה איך המצווה שמרה על אש הזוגיות שלהן גם בשנים קשות של עייפות ושחיקה ועצם ההימנעות ממגע עם הבעל היה זמן מנוחה והטענה עבורן באמצע כל חודש. מצוות הנידה היא מצווה חשובה בחייו של כל יהודי. היא ביטוי לאמונה היהודית בקדושתו של הגוף והנפש, ובחשיבות היחסים האינטימיים בין בני זוג נשואים.

נגישות