תוכניות התחדשות עירונית כבר מזמן הפכו למגמה רווחת בקרב מגוון רחב של ערים גדולות כקטנות בישראל. בתוך כך, גם העיר חיפה עוברת מהפך שלם בתחום ותכניות ההתחדשות העירונית לא פוסחות גם עליה. מה החזון של תכנית ההתחדשות העירונית בחיפה ומה כוללת התכנית? כל התשובות לפניכם.
מה החזון של תכנית ההתחדשות העירונית בחיפה?
החזון של התחדשות עירונית בחיפה הוא להפוך בהדרגה את המרחב העירוני של חיפה למרחב ציבורי, המעניק לעירוניים ולתושבים גישה נוחה ומהירה לכל מרכיבי החיים ולכל השימושים הדרושים לחיי היום יום – מגורים, תעסוקה, מוסדות חינוך, מוסדות ציבור, מתקני ספורט, מרכזי תרבות, מסחר ופנאי. המטרה היא לצמצם מרחקי הליכה ולעצב מרחב ציבורי אנושי מזמין מבחינה סביבתית ומתייחס לכל נפש באופן שווה, נעים ובריא. בתהליך ההתחדשות יחודש מרכז העיר הקיים, ייווצרו מרכזים חדשים באזורים בעלי פוטנציאל פיתוח עירוני שעד כה נדחקו לשוליים, והמורשת האדריכלית של העיר תישמר. החזון להתחדשות עירונית מונחה על ידי גישת קיימות.
מה המטרות של התכנית?
המטרה העיקרית של התכנית היא לשדרג את המרחב העירוני של חיפה ולהפוך אותו למרחב ציבורי שהאזרחים יכולים ליהנות מגישה נוחה אליו ובתוכו. יש המון פרויקטים שכלולים בתכנית ההתחדשות העירונית של העיר חיפה, לא נוכל לסקור את כולם מפאת קוצר היריעה, אך אלה הם עיקרי הדברים.
התחדשות השכונות לאורך חופי הים
השכונות הוותיקות לאורך החוף תוכננו ונבנו לאורך חופי חיפה בשנות ה-50 וממוקמות בעיר. בלוקים מיושנים ומוזלים אלו של בנייני דירות ובתי רכבת עומדים להפוך לשכונות חוף שוקקות שישקפו את ייחודה של חיפה כעיר חוף. כעת, במימון הרשות להתחדשות עירונית, צוותי תכנון מקצועיים מניעים את התכנון לכל הישובים הללו, בדגש מיוחד על קשרים פיזיים בין ישובים לחוף, לרבות שינויים תנועה גדולים לאורך החוף.
התחדשות שכונות ההר וחיבורן לטבע
התוכנית שמה לה למטרה לפתח ראייה כללית של ההתחדשות העירונית ארוכת הטווח של נווה שאנן רבתי, תוך התייחסות לתוכניות התחדשות עירונית מתמשכת ויוזמות חדשות. במסגרת זו, התכנית מגדירה את היקף מבנה המגורים וגובה המבנה, מדריך התנועה, מתחם השימור, שטח בניין הציבור ועוד.
מרכז עסקים ראשי (מע"ר) ומרכזי תעסוקה
שיפוץ אזורי מגורים ברחבי חיפה – כלומר שיפור מצבן של תשתיות מגורים קיימות והוספת עשרות אלפי בתים חדשים מצריך יצירת מקורות הכנסה נוספים, כמו גם חיי תרבות ומסחר מגוונים ועשירים במרכז המטרופולין.
עניין זה מכיל מספר פרויקטים במתחמים בעלי אופי משתנה במרכז המסחרי הראשי ההיסטורי של חיפה – החל ממתחמי הבניינים הנמוכים של המושבה הגרמנית ואדי ניסנאס במערב וכן סוף המרכז המסחרי העתידי בחלק המזרחי של העיר, המשלב גורדי שחקים זה לצד זה, מבנים מפוארים ופארקים ירוקים (סגנון עיר אמריקאי). למרחב זה יש את הגיאומטריה האופיינית לחיפה, הארוכה והצרה (ממזרח למערב), דרכה עוברים כל מוקדי התחבורה הציבורית החשובים של העיר – עירונית, בין עירונית ומטרופולינית.
בנוסף התכנית להתחדשות עירונית בחיפה כוללת בין השאר חידוש רובע הדר הכרמל וחיבורו אל המע"ר, בנייה לגובה, תמ"א 38, תוכניות אב לחינוך ומלונאות, שימור ומורשת, שפת רחוב, התחדשות שוק תלפיות ומבנה השוק ההיסטורי, התחדשות רחובות מסחריים בהדר, קידום מיזמי עירוניות טקטית מחוללי שינוי מיידי ועוד.
לסיכום,
אין ספק שבעקבות תכנית ההתחדשות העירונית חיפה חוזרת למפה והפרויקטים הצפויים בעיר הולכים לשדרג אותה כיאה לעיר מודרנית בישראל. בתוך כך, התכנית תורמת הן לרווחת תושבי העיר והן לרווחת אלה שפוקדים לבקר אותה.